De korte geschiedenis van RADIO KURTODROME

Radio Kurtodrome 1

Zelfs in het prille begin van de Kurtodrome-site, toen bewegende beelden en het internet elkaar nog moesten vinden, was er al aandacht voor muziek, ondermeer met de Video van de Week (een verzameling ex-Video's vindt u terug in ons Video Archive). Muziek zocht zijn weg op het wereldwijde web en vrij regelmatig kwamen er online muziekstations op het net. Toen een site - waarvan we eerlijk gezegd zelf de naam ook niet meer weten - luisteraars de kans bood om een eigen station te starten, duurde het dan ook niet lang of de eerste versie van Radio Kurtodrome stond op het net. We hebben het over de prille jaren van de eenentwintigste eeuw, wat vrij vertaald neerkwam op het kiezen van enkele platen uit een database en om de drie nummers een commercial, maar de database bevatte redelijk wat nummers die al eens in onze jaarlijkse lijst (Democratische 99) durfden verschijnen, dus er was weinig reden tot klagen. De nummers uit de database kwamen langs op willekeurige basis en veel uren materiaal was er niet, maar YouTube bestond nog niet en het was een goede manier om aan muziek te komen die je niet altijd op de radio kon horen. Jammer genoeg duurde dit sprookje niet lang: dure serverkosten en een gebrek aan sponsors zorgde ervoor dat de stations na enkele maanden moesten sluiten. Jammer, maar we waren een ervaring rijker en Radio Kurtodrome was toch even in de virtuele lucht geweest.

Radio Kurtodrome 2

Illegale downloads hadden minder nood aan sponsors en voor heel wat mensen stond 'MP3' synoniem voor een illegaal gedownload nummer. Niet dus, MP3's zijn een vorm van geluidsdragers en muziek kon je zowel illegaal als legaal horen op het internet. Al dient het te worden gezegd dat de illegale nummers toch stevig de bovenhand hadden. Maar platenlabels ontdekten het internet ook als een vorm waarmee je - zonder tussenkomst van radiostations - in contact kon komen met fans. Heeft je favoriete band een nieuwe plaat uit? Wacht dan niet langer tot je lokale zender de plaat nog eens speelt, maar download een nummer als proef en koop daarna de rest. Het was een strategie die had kunnen werken als platenlabels er eerder aan hadden gedacht en de muziekindustrie op dat moment nog niet de speelbal van illegale downloadsites was geweest.
Niettemin, legale muziek verdiende zeker een steuntje in de rug en het betekende de terugkeer van Radio Kurtodrome, nu rechtstreeks via de site en met een bijna wekelijks 'programma' (lees: een selectie legale MP3's die je kon downloaden en achteraf beluisteren met/zonder onze uitgeschreven bindteksten).
Deze versie van Radio Kurtodrome hield het welgeteld 99 edities uit. Geocities, waarop de site stond, bestaat dan wel niet meer, maar dankzij het Reocities Archive kan u nog steeds zien hoe het er toen uitzag. (Zo dus.)

Radio Kurtodrome 3

Toen we de kans kregen om aan de website Delirium Vault mee te werken, een site waarop muziek en film werden besproken, waren er op zeker moment plannen voor een radiozender. Ook hier zorgden serverkosten ervoor dat het experiment na enkele maanden werd stopgezet, maar in die twee tot drie maanden, hebben we toch maar even 14 programma's (van 1 tot 2 uur lang) op de (online) wereld losgelaten. Maar het einde van DV Radio betekende ook het einde van Radio Kurtodrome, althans toch voor vier jaar.

Radio Kurtodrome 4

Juli 2010 liep op de laatste benen toen Radio Kurtodrome een nieuwe locatie vond: Live 365. Dit betekende ook constant muziek, dus 24/7, met ettelijke wekelijkse programma's die ook tweemaal per week werden herhaald (overdag, 's avonds en 's nachts) om zo de hele wereld de kans te geven om te luisteren. Geen enkele versie van Radio Kurtodrome hield het langer uit dan deze en de programma's waren gevarieerd: er was een Top 30 (met de meest beluisterde nummers van de voorbije week), I.L.L. (de afkorting van I Like Loud en dus een podium voor luide muziek), The Newbies (waarin de meest recente uploads werden gegroepeerd), Select en The Weekender (twee programma's, respectievelijk anderhalf en 4 uur lang, waar we zelf de ene plaat na de andere draaiden i.p.v. de willekeurige playlist), Bounce (voor de dansnummers) en The Soft Spot (onze eigen versie van 'Duyster'-achtige muziek).
Helaas bleef ook dit sprookje niet duren: begin 2015 veranderden in de VS de regels om muziek te mogen spelen en voor kleine radiozenders (zeker de online zenders) werd het bijna onbetaalbaar om nog langer te blijven bestaan. (Om u een idee te geven: sinds 2015 kostte een maand radio evenveel als wat je voordien per jaar moest betalen.) Is dit jammer? Ja, want voor kleinere bands en labels maakt elk duwtje in de rug een wereld van verschil. Muziek die tot dan al moeilijk een weg naar een nieuw publiek vond, had het nog veel moeilijker. En laten we niet vergeten: dat was een van de drijfveren om ooit met Radio Kurtodrome te starten. Misschien komt er ooit nog wel een vijfde incarnatie, maar tot die tijd eindigt het verhaal hier.